Кризата на крипто-пазарите е завршена, велат аналитичарите на Citi Bank

50

Повеќекратните показатели сугерираат дека кризата со ликвидност на пошироките пазари на криптовалути можеби е при крај. Ова е заклучокот од најновата студија на една од најголемите банки во светот – Citi Bank.

Како резултат на колапсот на екосистемот Tera, инвеститорите ги повлекоа своите средства од крипто-пазарот, a Tether (USDT) за кратко ја загуби врската со доларот, додека некои од најголемите крипто-компании беа принудени да отпуштат значителен број вработени.

Економските превирања и недостатокот на апетит за ризик меѓу инвеститорите ширум светот го влошија проблемот, што доведе до пад на токените и криза во ликвидноста.

Citi верува дека крипто-пазарите се премногу мали и релативно изолирани за да предизвикаат бранувачки ефект врз финансискиот сектор или економијата како целина, но сепак можат да влијаат на расположението на инвеститорите. Проценката на банката сугерира дека стравувањата од распространување на заразата можеби го достигнале својот врв, или барем привремено.

Финансиските аналитичари неодамна изјавија за CNBC дека не се загрижени за влијанието на криптовалутите врз пошироката американска економија поради фактот што криптовалутите не се врзани за долгови.

Според Џошуа Ганс, економист на Универзитетот во Торонто, луѓето ретко користат криптовалути како колатерал за обврските од реалниот свет.

„Без тоа, тие се само загуби на хартија“, истакнува тој.

Затоа ова прашање е ниско на листата на економски проблеми.

Citi Bank тврди дека одливите на средства од стабилни монети и ETF производи почнале да се стабилизираат. Авторите на извештајот додаваат дека со вкупна капитализација на криптовалутите од околу 1.000 милијарди долари, тие немаат начин значително да влијаат на финансиските пазари, особено ако се земе предвид американската берза која вреди 34 трилиони долари.