Купувањето на Activision Blizzard од Microsoft ќе биде одобрено од Европската Унија

7

Мајкрософт, наводно, ја отстрани големата регулаторна пречка во обидот да го финализира купувањето на Activision Blizzard. ЕУ претходно посочи дека договорот може значително да ја намали конкуренцијата во компјутерските, конзолите и игрите во облак.

Мајкрософт вели дека е посветен на понудата на ефективни и лесни за имплементација решенија кои можат да ја смират загриженоста на Европската комисија. Ова особено важи за франшизата Call of Duty, која е главен камен на сопнување во моментов.

Мајкрософт вложи многу напор за да обезбеди долгорочен пристап до Call of Duty на Steam, Nvidia и други платформи. Call of Duty неодамна беше дури и најавен за конзолите на Nintendo доколку се случи купувањето.

Софтверскиот гигант сè уште треба да ја добие наклонетоста на Федералната комисија на САД и регулаторите во Обединето Кралство, пред да биде завршена аквизицијата на Activision Blizzard. За ова, Мајкрософт има рок до јули.