Кувајтскиот експерт Хајтам ал-Гаис е нов генерален секретар на ОПЕК

10

Кувајтскиот експерт за нафтениот пазар Хајтам ал-Гаис во август ќе ја преземе функцијата генерален секретар на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК).

Ал-Гаис летово ќе го наследи Нигериецот, Мохамед Сануси Баркинд, кој на чело на ОПЕК е од 2016 година и се повлекува по два мандати.

Наследството на Баркинд е соработката на ОПЕК со големите независни производители на нафта, како што е Русија, во рамките на групацијата која моментално произведува 45 отсто од светската сурова нафта.

ОПЕК соопшти дека напорите на Баркинд помогнале да се стабилизира светскиот пазар на нафта по невиден економски пад предизвикан од пандемијата на коронавирусот и дека е направено многу за да се активира закрепнувањето на нафтената индустрија.

Ал-Гаис во моментов е заменик генерален директор за меѓународна продажба во Kuwait Petroleum Corporation (KPC), каде што работи неколку години, се наведува во соопштението на ОПЕК. Тој до летото минатата година беше член и на експертскиот комитет на ОПЕК.

Мандатот на генералниот секретар на ОПЕК е три години.