Квантните компјутери нема да бидат закана за Биткоин, вели извештај на МИТ

10

Неодамнешниот преглед на МИТ се обиде да ја минимизира краткорочната важност на квантното пресметување за Биткоин (БТК) и други криптовалути.

Во една статија објавена на 28 март 2022 година, познатиот американски физичар-теоретичар, Санкар Дас Сарма рече дека има премногу врева околу пристапот на квантните пресметки.

Квантен компјутер и биткоин

Во последните неколку години, научниците и индустриските аналитичари ги постулираа можните ефекти од квантното пресметување врз блокчејн технологијата воопшто и особено на криптовалутите. Пресудата е често речиси едногласна: квантното пресметување ќе има капацитет лесно да ги „пробие“ криптографските клучеви што обезбедуваат крипто, како што е Биткоин.

Криптографските примитиви, кои го штитат Биткоинот, се изградени на наводно нерешливи математички проблеми. Но, од квантните компјутери се очекува да имаат компјутерска моќ за да ги решат овие проблеми и затоа прават бескорисни консензус алгоритми како што се доказ за работа (PoW) или доказ за залог (PoS).

Покрај тоа, експертите сугерираат и дека бескрупулозните учесници во мрежите можат да користат квантни компјутери за да откопаат повеќе БТК отколку што во моментов се способни обичните компјутери.

Хипотетички, ако група копачи можеше да контролира најмалку 50% од компјутерската моќ на мрежата Биткоин користејќи квантни компјутери, тие би можеле да ја користат оваа мнозинска контрола за која било злонамерна активност по свој избор.

Сепак, Санкар сугерира дека, како што се сега работите, концептот на квантно пресметување е повеќе реклама, отколку содржина. Според професор на Универзитетот во Мериленд, има уште долг пат пред истражувачите на квантната технологија да произведат уред доволно моќен за да ја разбие криптографијата што обезбедува дигитални средства како Биткоин.

Очигледно, главниот проблем што го попречува напредокот во квантното пресметување е малото прашање за корекција на квантната грешка.

Корекција на квантната грешка е процес со кој квантните компјутери можат да компензираат за [квантна декохеренција], што се покажува како проблем кој тешко се решава.

Во својата статија Сарма рече: „Најнапредните квантни компјутери на денешницата имаат десетици декохерентни физички кубити. Создавањето квантен компјутер кој би можел да ги пробие RSA-кодовите од такви компоненти ќе бара многу милиони, ако не и милијарди кубни метри. Само десетици илјади од нив би се користеле за пресметка – таканаречените логички кубити; остатокот ќе биде потребен за да се поправат грешките, да се компензира [квантна декохеренција]“.

Додека кубитните системи што се користат денес се важна технолошка фаза, Сарма верува дека тие сè уште не се блиску до остварливи квантни пресметки.

Во исто време, тешкотијата за копање на Биткоин скокна на највисоката вредност од 28,587 трилиони досега. Зголемувањето на тежината доаѓа набргу откако рударите го ставија во оптек 19-тиот милионити БТК.

Со максимална понуда од 21 милион БТК, сега остануваат само 2 милиони монети за копање. Ова значи дека на преостанатите единици постепено ќе им треба поголема компјутерска моќ за копање бидејќи стануваат сè поретки.

Во меѓувреме, цената на биткоинот продолжува да расте над 45.000 долари додека се движи по бран на подобрено пазарно расположение.

Во моментот на пишување, Биткоин се тргува по 46.599 долари. Ова е зголемување од 3,24% во однос на претходните нивоа од последните 24 часа. Во истиот период, БТК регистрираше обем на тргување од 34 милијарди долари и имаше пазарна капитализација од речиси 886 милијарди долари, што ја прави најголемата и највредната криптовалута до сега.

Набљудувачите на пазарот ќе продолжат да ја следат ситуацијата во Украина за да видат како тоа би можело да влијае на криптовалутите, но вестите за гарантираната безбедност на Биткоин, барем на краток рок, треба да ги смират стравувањата на инвеститорите предизвикани од преголемата сензација на претстојниот ефект на квантните пресметки на крипто.