Ла Лига продаде 10% од акциите за 2,7 милијарди евра

20

Раководството на Ла Лига соопшти дека постигнала начелен договор со инвестицискиот фонд CVC Capital Partners за продажба на својот удел во лигата.

Договорот ќе создаде нова компанија која ќе има малцински удел од 10%. За ова, фондот ќе плати 2,7 милијарди евра, кои ќе одат за развој на Ла Лига.

Како дел од трансакцијата, вредноста на Ла Лига се проценува на 24,25 милијарди евра. Лигата забележува дека од 2,7 милијарди евра, околу 90% од сумата ќе оди директно во клубовите, вклучително и женски, полупрофесионални и аматерски тимови.

Фото: Pixabay