Лагард: Економската активност во еврозоната стагнира во последните месеци

27

Економската активност во еврозоната стагнира во последните квартали и се очекува да остане слаба до крајот на годината, изјави претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред Европскиот парламент за време на своето обраќање во понеделникот.
Лагард го припиша благиот пад на реалниот бруто-домашен производ (БДП) на еврозоната во третиот квартал на комбинација на фактори, вклучувајќи го „поширокото влијание на повисоките каматни стапки, слабата странска побарувачка и слабеењето на стимулацијата за повторно отворање на економијата по пандемијата“.

Таа, сепак, изрази оптимизам за економското закрепнување на блокот во наредните години, наведувајќи го натамошниот пад на инфлацијата, закрепнувањето на приходите на домаќинствата и зголемената побарувачка во областа.

Во однос на инфлацијата, Лагард призна дека платите ќе продолжат да играат клучна улога во поттикнувањето на домашната инфлација.

Иако таа очекуваше намалувањето на инфлациските притисоци да продолжи, „среднорочните изгледи за инфлацијата остануваат опкружени со значителна неизвесност“, рече таа.

Во однос на монетарната политика, Лагард потврди дека идните референтни каматни стапки на ЕЦБ ќе бидат поставени на „доволно рестриктивни нивоа колку што е потребно“ за да ја исполни својата цел за намалување на инфлацијата на два отсто.

„Соодветното ниво и времетраењето на ограничувањата ќе продолжат да се одредуваат на начин базиран на податоци, оценувајќи ги изгледите за инфлацијата, динамиката на базичната инфлација и силата на преносот на монетарната политика“, рече таа.

ЕЦБ ќе обезбеди стабилност на цените и ќе ја поддржи зелената транзиција на економијата на еврозоната, истакна Лагард.