Лагард ги нарече криптовалутите шпекулативни и сомнителни

33

Во услови на зголемен интерес за помали криптовалути како Кардано, БНБ, Солана, Полкадот и Доџкоин, претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди дека криптовалутите не се валути и треба да се третираат како “високо шпекулативни“ и “сомнителни“.

“Мислам дека треба да разјасниме дека тие се многу шпекулативни, повремено сомнителни и со висок интензитет во однос на потрошувачката на енергија, но тие не се валута“, рече Лагард во подкаст на Блумберг.

“Криптовалутите не се валути, точка. Криптовалутите се високо шпекулативни средства кои тврдат дека се познати како валута, веројатно, но не се. Тие не се“.

Биткоин, Етереум, Кардано, БНБ, ХРП, Солана и Доџкоин објавија трицифрен процентен раст во текот на минатата година, а инвеститорите се обложуваат дека дигиталните средства ќе продолжат да растат во вредност во услови на се поголемо прифаќање.

Биткоинот, највредната криптовалута, сега се користи и како валута и како залиха на вредност, откако Ел Салвадор неодамна го направи Биткоин официјална валута заедно со американскиот долар.

Лагард ги пофали стабилните монети – криптовалути кои се поврзани со традиционалните валути или средства од реалниот свет – и дигиталните валути на централните банки (CBDC).

“Ги имате овие стабилни монети што почнуваат да се шират, кои некои големи [технолошки компании] се обидуваат да ги промовираат, кои се различни работи и треба да се регулираат, каде што треба да има надзор што одговара на бизнисот што тие всушност го прават, независно од тоа како се викаат“, рече Лагард.

Владите и централните банки низ целиот свет почнуваат да експериментираат со CBDC. ЕЦБ годинава започна проект за дигитално евро, создаден како одговор на дигиталните валути како што се Биткоин и стабилната монета дием на Фејсбук.

“И во сето ова, имате централни банки кои се водени од побарувачката на клиентите да произведат нешто што ќе ги направи дигиталните валути на централната банка и централната банка соодветни за векот во кој се наоѓаме“, рече Лагард.