Лагард: Ќе ги зголемуваме каматните стапки додека не ја намалиме инфлацијата на 2 отсто

19

Управниот совет на Европската централна банка оваа недела ги зголеми клучните каматни стапки за еврозоната за 0,5 отсто, завршувајќи го осумгодишниот период на негативни стапки.

– Обединети сме во решително враќање на инфлацијата на целното ниво од 2 отсто на среден рок. Ова е прво зголемување на стапките во последните 11 години, но всушност е само последниот чекор во укинувањето на специјалните мерки што моравме да ги донесеме како одговор на низа кризни ситуации, напиша претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард во авторски текст, цитиран од „Вечерњи лист“.

„Почнавме со укинувањето на посебните мерки минатиот декември, кога најавивме прекинување на програмата за откуп на обврзници поради пандемијата, што и помогна на еврозоната полесно да се справи со последиците за економијата кои произлегуваат од кризата предизвикана од болеста КОВИД. -19.

Минатиот месец ги суспендиравме купувањата во програмата што започна во 2015 година, кога еврозоната беше загрозена од ризикот од дефлација, што може да биде штетно колку и високата инфлација“, пишува таа и додава.

1. Инфлацијата ќе се врати на целното ниво од 2%

Со чекорите што ги преземаме, испраќаме јасна порака до компаниите, работниците и инвеститорите: инфлацијата ќе се врати на целното ниво од 2% на среден рок. Со нив веќе влијаеме на каматните стапки во целата еврозона и тие ќе влијаат на економијата на начин што ќе придонесе за враќање на целокупната стабилност. Ќе продолжиме да ги зголемуваме каматните стапки се додека е потребно за да се врати инфлацијата на нашето целно ниво. Во исто време, свесни сме за големата неизвесност со која се соочува Европа, пред се поради војната и цените на енергијата. Како што економијата се развива и одговара на бројните внатрешни и надворешни предизвици, Управниот совет ќе ја разгледа ситуацијата и врз основа на новите податоци ќе одлучи за вистинската динамика на следните чекори.

2. Неопходен е непречен пренос на монетарната политика низ еврозоната

Монетарната политика ја спроведуваме во монетарната унија на 19 земји, на која наскоро ќе се приклучи и 20-та земја – Хрватска. Според тоа, нашата политика се доставува до домаќинствата и компаниите на 19 различни финансиски пазари. За успешно да одговориме на високата инфлација во целата еврозона, мора да се грижиме за непречено нејзино пренесување во сите земји од еврозоната. Затоа дизајниравме нов инструмент: Инструментот за заштита на преносот (TPI). Со него ја штитиме уникатноста на нашата монетарна политика, а со тоа придонесуваме за стабилност на цените на среден рок.

Еврото обединува 340 милиони граѓани. Таа е стабилна валута од нејзиното воведување и тоа нема да се промени. Ние сме посветени на одржување на неговата стабилност. Тоа е наша задача и ќе ја исполниме“.