Лагард: Малку веројатно е зголемување на каматните стапки во 2022 година

20

Претседателката на Европската централна банка Кристин Лагард го зајакна својот став против очекувањата на пазарот за зголемување на каматните стапки во 2022 година, откако обидите да се направи тоа минатата недела ги оставија инвеститорите неубедени, пишува Bloomberg.

„Јасно ги артикулиравме трите услови што мора да се исполнат пред да почнат да растат каматните стапки“, рече Лагард во средата.

„И покрај актуелниот пораст на инфлацијата, краткорочната прогноза за инфлацијата останува пригушена. Овие три услови најверојатно нема да бидат исполнети следната година“, посочува таа.

По состанокот на Европската централна банка минатата недела, Лагард ги опиша очекувањата на пазарот за зголемување на каматните стапки како „неконзистентни“ со анализата на банката. Таа директно не посочи дека пазарите грешат – по договор во Управниот совет дека таквиот потег не може да го има посакуваниот ефект.

Еврото падна на 1,1582 долари по коментарите на Лагард.

Претседателот на ЕЦБ го коментираше и зголемениот принос на обврзниците и предупреди дека банката ќе продолжи да купува средства за да ги одржи ниските трошоци за задолжување.

„Прекумерното заострување на финансиските услови не е пожелно во време кога куповната моќ опаѓа поради високи трошоци за енергија и гориво“, рече таа.