Lamborghini урива рекорди во продажба

37

Додека автомобилските компании беа принудени да го намалат производството поради глобалниот недостаток на чипови, Lamborghini не само што држи чекор со вообичаеното темпо на работа, туку дури и руши рекорди во продажба.

Компанијата објави дека испорачала 6.902 автомобили на своите клиенти во периодот од јануари до септември оваа година. Ова е за 23% повеќе од резултатот за првите три квартали од 2020 година, а дури и во споредба со истиот период од пред коронавирусот 2019 година, зголемувањето е речиси 6%.

Перформансите на марката се подобрија во сите три клучни региони: пратките во САД се зголемија за 25% (на 2.407 единици), во ЕМЕА (Европа, Блискиот Исток и Африка) за 17% (на 2.622 единици) и во Азија- Пацифик регионот – за 28% (до 1873 година).

Најпродаван модел очекувано е кросоверот Urus, од кој се продадени 4085 единици (+ 25%). Продажбата на 10-цилиндричните суперавтомобили на семејството Huracan се зголеми за 28% до 2.136 примероци, додека Aventador продаде 681 примерок, што компанијата го опишува како „стабилен резултат што одговара на напредната старост на моделот“.

Lamborghini додаде дека квотата за нарачки во наредните 12 месеци е полна, што значи дека компанијата ќе продолжи да ги подобрува своите рекорди. Досега најуспешна година во историјата на марката беше 2019 година, кога беа продадени вкупно 8.205 автомобили. Веројатно, оваа година ќе биде надминато ова достигнување.