Лансиран Wikivoyage, веб страна за патувања

22

Wikipedia_bekommt_Zuwachs_Start_fuer_Wikivoyage-Freier_Reisefuehrer-Story-347666_630x356px_1_Sj2b9_O114KVwWikivoyage, дел од веб страната за патувања на Wikipedia, беше пуштен во употреба на 15 јануари. Wikivoyage е веб страна во стилот на добро познатата Wikipedia, која е фокусирана на патувања и е управувана од Фондацијата Wikimedia.

Исто како кај Wikipedia, за содржините на страната придонесуваат многу од читателите кои пишуваат постови. Тие пишуваат проверени практични совети и информации во врска со патувања низ различни дестинации во светот.

Страната беше прв пат пуштена во бета верзија уште во септември 2012, а во целост беше лансирана пред два дена. Wikivoyage ќе биде во директна конкуренција со веб страната Wikitravel, која е во сопственост на Internet Brands.