Lego оствари рекордни приходи и профит

16

Данскиот производител на играчки Lego оствари рекордни приходи и профит во првата половина од оваа година. Добрата зделка, меѓу другото, се должи на повторно отворање на продавниците по затворањето поради Ковид-19.

Во првата половина од оваа година, Lego оствари приход од 23 милијарди дански круни (3,1 милијарди евра), што е за 46 проценти повеќе отколку во истиот период во 2020 година. Приходите од продажба на потрошувачи се зголемија за 36 проценти.

Оперативниот профит се удвои на осум милијарди круни (1,1 милијарди евра) во споредливиот период, а Lego исто така активно инвестираше во стратешки инвестиции за долгорочен раст. Нето добивката изнесуваше 6,3 милијарди круни (847 милиони евра), што е за 140 проценти повеќе од првото полугодие минатата година.