LG Energy очекува послаба побарувачка за е-возила оваа година

15

Производителот на батерии LG Energy Solution (LGES) предвидува послаб раст на продажбата на глобалниот пазар на електрични возила (EV) оваа година поради очекуваното мало забавување на северноамериканскиот пазар.
Добавувачот на производителите на автомобили, вклучувајќи ги Тесла, Џенерал Моторс и Фолксваген, забележа оперативен профит во четвртиот квартал од 338 милијарди вони (252 милиони долари), што е за 43 отсто повеќе од истиот период минатата година.

Во споредба со претходните три месеци, тој е повеќе од преполовен поради слабата побарувачка за електрични возила (EV) во Европа.

Побарувачката за електрични возила и цените на батериите треба да се намали, но само привремено
Нејзиниот приход во периодот од октомври до декември е за 6,3 отсто помал во споредба со истиот период претходната година, лизгајќи се на осум трилиони вони, покажуваат деловните резултати објавени во петокот.

„Глобалниот пазар на ЕВ треба да расте со стапка од околу 25 отсто оваа година, под влијание на неколку фактори, вклучувајќи го и прогнозираниот раст на северноамериканскиот пазар од 30 на максимални 35 отсто“, се вели во соопштението за печатот на LGES.

Побарувачката за електрични возила и цените на батериите треба да се намали, но само привремено бидејќи производителите на возила агресивно ги намалуваат цените и најавуваат попристапни модели, оценува јужнокорејската компанија.

Тие исто така укажуваат на континуиран пад на цените на металите, што треба да ги намали трошоците за батериите, што уште еднаш ќе ги поттикне производителите на возила да ги наполнат своите залихи. Меѓу факторите на ризик за оваа година се промените во плановите на производителите на автомобили за темпото на транзиција кон електрични возила, зголемената конкуренција во Европа и политичката неизвесност, вклучително и претседателските избори во САД на крајот на годината.

Прогнозите на јужнокорејскиот производител следат по овонеделното предупредување од неговиот клиент Tesla дека очекува нагло забавување на продажбата оваа година. Вчера и Hyundai Motor сигнализираше за влошување на атмосферата на пазарот на електрични возила.