Лондон најподготвен град во светот за бизнис поврзан со криптовалути

43

Испитувањето на осум клучни податоци откри дека Лондон има најголема крипто подготвеност за привлекување бизниси и старт-ап.

Заедно со про-крипто регулативите, мејнстрим усвојувањето на криптовалутите бара поддршка на инфраструктурата што може да и овозможи на општата јавност пристап и изложеност на екосистемот. Кога ќе се земат предвид осумте клучни показатели поврзани со даноците, банкоматите, работните места и настаните во криптовалути, Лондон излезе на врвот како најподготвен за крипто град во светот за бизниси и старт-ап.

Според истражувањето на Recap, визијата на британскиот премиер Риши Сунак „да се осигура дека индустријата за финансиски услуги во Обединетото кралство е секогаш во првите редови на технологијата и иновациите“ е на вистинскиот пат. Испитувањето на осум клучни податоци откри дека Лондон има најголема крипто-подготвеност да привлече бизниси и старт-ап.

Како што е прикажано погоре, водечките метрополитански градови како Дубаи и Њујорк се најдоа на првите три на листата. Сепак, Хонг Конг, кој беше позициониран како најподготвена земја за крипто во 2022 година, падна на седмото место во истражувањето.

Некои клучни фактори разгледани во студијата го вклучуваат вкупниот број на крипто-специфични настани, бизниси поврзани со крипто, компании специфични за крипто и бројот на крипто-банкомати. Некои од не-крипто размислувањата вклучуваат квалитет на живот, трошење за истражување и развој како процент од бруто домашниот производ и даночна стапка на капитални добивки.

Лондон е дом на најмногу луѓе кои работат на работни места поврзани со крипто – показател за интересот на пошироката јавност за крипто екосистемот. Сепак, други градови го засенуваат Лондон во некои метрики, зајакнувајќи го случајот за глобално прифаќање криптовалути.