Лоши навики кои ве прават сиромашни

110

Ворен Бафет, еден од најуспешните инвеститори во светот, има репутација за неговата едноставна, но длабока финансиска мудрост.

Со избегнување на секојдневните финансиски замки што нè учи Бафет, сите ние можеме да донесеме подобри финансиски одлуки за да се осигураме дека нашите пари добро ни служат.

Занемарување на личниот развој
Според Бафет, најдобрата инвестиција што може да се направи е инвестирање во себе. Подобрувањето на вештините и образованието може значително да го зголеми потенцијалот за заработка. Знаењето и способностите се средства кои никој не може да ви ги одземе.

Потпирање на кредитни картички
Кредитните картички може да бидат погодни во одредени ситуации, но високите каматни стапки брзо ги засенуваат сите придобивки ако не го плаќате целиот износ на долгот секој месец. Бафет советува да не се троши на непотребни работи со картичката, бидејќи тоа може да доведе до голем долг кој на крајот ќе бара нов долг за покривање.

Чести излети за пиење
Трошењето за социјални активности како што е пиењето во барови може да биде оптоварување на вашите финансии. Со избирање подостапни социјални собири, како куќни забави, може значително да заштедите.

Бркање на најновата технологија
Новите уреди можат да бидат примамливи, но често и минатогодишниот модел служи исто толку добро. Самиот Бафет има историја на придржување кон функционалната, а не најновата технологија. Важно е да се оцени дали најновите надградби навистина даваат дополнителна вредност за високата цена што ја бараат.

Прекумерно трошење на облека
Бафет, заедно со другите милијардери, се наклонува кон едноставноста во својата гардероба. Изборот на класична, издржлива облека наместо светкави, скапи брендови може да резултира со значителни заштеди.

Купување нови автомобили
Автомобилите се познати по брзата амортизација. Бафет препорачува да купувате користени автомобили и да се држите за нив додека се сигурни, наместо да паѓате на привлечноста на новите модели.

Неискористено членство во теретана
Бафет промовира активен животен стил, но предупредува на неискористени членства во теретана. Бесплатни или евтини домашни фитнес рутини можат да бидат исто толку ефикасни ако се практикуваат редовно.

Непотребни претплатни услуги
Услугите за претплата, доколку не се следат внимателно, може да станат непотребно финансиско трошење. Редовно прегледувајте ги и откажувајте ги оние што не даваат вредност или што не ги користите.

Преголемо потпирање на производи за нега на кожа
Бафет советува да не се претера или непотребно да се комбинираат производи за нега на кожа. Пронаоѓањето на едноставна и ефикасна рутина може да заштеди пари, како и вашата кожа.

Коцкање
Иако коцкањето може да изгледа како кратенка за богатство, Бафет ја нагласува важноста од разбирање на шансите. Тој ги охрабрува луѓето да донесуваат финансиски одлуки кои го фаворизираат нивното долгорочно стекнување богатство наместо моментални возбудувања.

Пушењето
Освен здравствените импликации, пушењето е скапа навика. Откажувањето може да доведе до значително зголемување на вашиот личен буџет.

Финансиските совети на Ворен Бафет, засновани на децениско инвестициско искуство, нудат вредни сознанија за секој што бара финансиска стабилност. Свесни за овие вообичаени стапици за пари и донесување паметни одлуки, можеме подобро да управуваме со нашите финансии, отворајќи го патот за долгорочно богатство и успех.

Фото: Freepik