Лоши одлуки: Како Меџик Џонсон остана без 5 милијарди долари и договор со Најк

254

„Сè што имаме во животот е резултат на изборот што го направивме. На крајот на денот, сите се надеваме дека сме го направиле вистинскиот избор“.

Она што денес можеше да го има еден од најдобрите кошаркари во историјата на оваа игра Ирвин Меџик Џонсон е 5 милијарди долари. Но, ги нема, бидејќи во еден момент од кариерата направи лош избор.

Фил Најт и неговата понуда

Меџик бил опкружен со производители на спортска опрема. Особено патики. Меѓу оние кои му пријдоа беа Конверс и Најк. Converse му понуди пари – 100.000 долари. Најк имаше поинтересна понуда. Основачот Фил Најт му понудил еден долар по продадена патка, како и акции од тогаш младата компанија. Меџик го избра Converse.

Акциите на Nike тогаш вределе 0,18 долари, денес вредат околу 134 долари. Сега имотот на славниот кошаркар би вредел 5,2 милијарди долари повеќе само  од Најк.

Меџик: „Каква грешка направив“

Во емисија со Елен Деџенерис, Меџик призна:

„Тогаш не знаев ништо за акции – човече, каква грешка направив. Сè уште ме прогонува“.

Џонсон го напушти договорот со Конверс дури 12 години подоцна, објаснувајќи дека никогаш не бил задоволен од тој договор и таа компанија.