Луфтханза и оваа година бара 13.000 работници

13

Германската Луфтханза во понеделникот објави дека има намера да отвори околу 13.000 работни места на различни работни места оваа година, приближно исто колку што вработила во 2023 година.
По продажбата на подружницата за угостителство LSG, концернот вработува околу 95.000 луѓе ширум светот. Годинава бара уште 3.500 членови на екипажот во кабината, 1.000 членови на екипажот во пилотската кабина, 3.000 технички и 1.000 ИТ специјалисти.

На аеродромите во Минхен и Франкфурт ќе бидат отворени многу работни места за персонал на земја.

Околу две третини од понудата е компензација за работните места што Луфтханза ги затвори за време на пандемијата, а една третина е нова. Концернот се фокусира на тоа да се биде добар работодавач, рече шефот на човечки ресурси Мајкл Нигеман.