Луфтханза ќе собере 2,14 милијарди долари за да го отплати својот долг

8

Луфтханза планира да собере 2,14 милијарди евра преку продажба на акции со голем попуст, во обид да плати финансиска помош од германската влада за справување со последиците од коронавирусот, наведува Блумберг.
Авиокомпанијата ќе ги понуди новите акции по 3,58 евра во готово, што е помалку од половина од цената по која тие се затворија во петокот по 8,21 евра. Луфтханза има намера да ги отплати сите државни заеми до крајот на годината, се наведува во соопштението од неделата.

Луфтханза нема да ја заврши продажбата до 5 октомври, така што ќе ја пропушти првобитната цел на извршниот директор Карстен Шпор да го отплати државниот заем пред федералните избори следната недела. Акциите на превозникот паднаа за повеќе од 20% од почетокот на годината, а возбудата поврзана со вакцинацијата им отстапи место на се помрачните прогнози за темпото на закрепнување и фактот дека оваа година повторно нема да има патници на најпрофитабилните интерконтинентални правци.

„Моментот за зголемување на капиталот е збунувачки“, вели Даниел Роеска, аналитичар во Sanford C. Bernstein. „Ако го одложеа зголемувањето до повторно отворање на клучните пазари за долги растојанија, можеше да добие поголема поддршка од акционерите“.

Акциите загубија повеќе од една петтина од својата вредност оваа година, во услови на зголемена загриженост за темпото на закрепнување на патувањата. Германија се согласи да и помогне на Луфтханза на почетокот на пандемијата, кога светските флоти беа спуштени. Плаќањето на помошта ќе ја ослободи компанијата од ограничувачките услови поставени од Европската комисија при одобрување на договорот, како што се забрана за дивиденди, бонуси за управување и купување удел од повеќе од 10% во конкурентна авиокомпанија.

Како резултат на собирање капитал, околу 1,5 милијарди евра неподмирен долг ќе останат од добиените 9 милијарди евра. Претходно оваа година, исплатени се 2,7 милијарди евра, а 3,9 милијарди евра останаа непотрошени. Околу 1,5 милијарди евра од приходите од продажба на акции ќе бидат наменети за намалување на владиното учество, а остатокот од парите што ги поседува ќе треба да бидат исплатени од приходите на компанијата до крајот на годината. Компанијата не кажува што ќе прави со другите потврди за продажба.

„Отсекогаш сме изјавувале дека ќе го одржуваме пакетот за стабилизација онолку долго колку што е потребно“, се вели во соопштението на Шпор.

Договорот ќе биде постигнат од страна на синдикат од 14 банки, поддржани од средства контролирани од Blackrock Inc., рече превозникот.

Потребата за итно враќање на средствата пред изборите дојде откако конзервативците на канцеларката Ангела Меркел ја отстапија водечката позиција на социјалдемократите на Олаф Шолц. Се очекува тие да го задржат својот удел во Луфтханза подолго. Ако Шолц ја замени Меркел, како што покажуваат анкетите, тој исто така најверојатно ќе биде вклучен во долги преговори за коалиција.

Иако европските превозници како Луфтханза почнуваат да закрепнуваат од кризата со продолжување на летовите на кратки релации, виталните пазари, како што е трансатлантскиот, остануваат во голема мера затворени, лишувајќи ги од највредните извори на приход. Луфтханза очекува бројот на патници во наредните месеци да достигне околу половина од нивото на 2019 година.