Луфтханза сака малцински удел во ИТА Ервејс

29

Германската авиокомпанија Луфтханза во средата објави дека понудила да купи малцински удел во ИТА Ервејс, обложувајќи се на заживување на наследникот на италијанската Алиталија и проширување на своето влијание во Европа.

„Луфтханза“ објави дека Италија е најважниот пазар надвор од постоечките домашни пазари и САД, истакнувајќи ја нејзината важност и како деловна и туристичка дестинација.

Таа не ја откри големината на влогот или цената.

Понудата беше за 40 отсто од акциите во компанијата, изјавија два извори блиски до ова прашање. Еден од изворите рече дека се проценува на 200-300 милиони евра. Тие одбија да бидат идентификувани бидејќи работата е доверлива.

Овој потег доаѓа откако европските авиокомпании се мачеа да ги обноват своите биланси по повеќегодишната пандемија на „Ковид-19“ и додека наследените авиопревозници бараа консолидација за да им помогнат да се натпреваруваат со нискобуџетните авиопревозници.

ИТА Ервејс беше официјално лансиран во октомври 2021 година, откако Алиталија банкротираше по 74 години работа.