Луѓето не напуштаат лоши работни места, туку лоши шефови

186

Поговорката од насловот многу често се користи како изговор или за објаснување на некои ситуации во кои добар и вреден вработен дава отказ од компанијата. Сепак, дали навистина има податоци кои го поткрепуваат ова тврдење? Како што се испоставува, постојат.
Според едно истражување, 61 отсто од оние кои работат за лоши шефови рекле дека бараат друга работа, додека само 27 отсто од оние кои работат за добри шефови размислувале за алтернативна работа. И еве еден зачудувачки факт: 65 отсто од луѓето со лоши шефови рекле дека погрешно се претставувале на работа, во споредба со само 19 отсто од вработените со добри шефови. Ова значи дека добрите шефови го извлекуваат најдоброто од вработените, додека лошите го извлекуваат најлошото.

Добрите шефови нè менуваат на подобро. Тие гледаат повеќе во нас отколку што гледаме во себе и ни помагаат да научиме да го гледаме и тоа. Тие сонуваат големи и ни ги покажуваат сите големи работи што можеме да ги постигнеме.

„Добар шеф е човек кој не се грижи за својата кариера, туку за кариерите на оние кои работат за него“, изјави директорот на енергетскиот гигант „Шел“, Хендри Стјуарт Мекензи Барнс.

Да се ​​биде добар шеф очигледно има опиплива вредност, но како да знаете дали работите за добар шеф или дали сте добар шеф? Еве неколку карактеристики кои ги имаат добрите шефови, додека лошите „мачат“ со нив.

Добриот шеф споделува информации

Дали некогаш сте работеле кај работодавач кој собира информации и не ги споделува? Се чини дека некои шефови мислат дека секоја информација што ја споделуваат ја намалува нивната моќ и авторитет. Всушност, спротивното е точно: добриот шеф знае дека споделувањето информации ги зајакнува вработените.

Добриот шеф бара и слави победи

Добрите работодавци ја немаат изреката: „Зошто да те пофалам кога само си ја работиш работата“. Тие бараат причина да ги пофалат своите вработени.

Добриот шеф го почитува вашето време

Големите шефови не оставаат впечаток дека нивното време е повредно од вашето. Не ве тераат да чекате веќе закажани состаноци.

Добриот шеф е емпатичен

Лошите шефови ги гледаат своите вработени многу површно. Ако нивните вработени работат одлично, тие се добри; ако нивните вработени работат лошо, тие изгледаат лошо. Добрите шефови, од друга страна, ги гледаат своите вработени подлабоко. Тие се способни да влезат во кожата на вработените и да ги разберат работите од нивна перспектива.

Добриот шеф е одговорен

Лошите шефови брзо покажуваат со прст кога нешто тргне наопаку. Без размислување ќе ги фрлат своите вработени „подтркала“. Добрите шефови разбираат дека голем дел од нивната работа е одговорност за перформансите на тимот.

Одличен шеф вели „благодарам“

Лошите шефови мислат дека работата што ја работат нивните вработени е нешто што им ја должат нивните вработени. На крајот на краиштата, тие добиваат плата, нели? Тоа е точно – но добрите шефови гледаат на претходната работа како на трансакциска врска и разбираат дека луѓето вложуваат голем дел од себе во работата што ја работат. Тие велат благодарам, дури и ако тоа е „само дел од работата“.