Luna Foundation Guard продаде Биткоин за 1,5 милијарди долари

29

Luna Foundation Guard (LFG), одговорна за стабилноста на стабилната монета UST со погон на Terra, и нејзиниот лидер До Куон најавија „заем“ на креаторите на пазарот. Овој потег има за цел да ја заштити фиксацијата на стабилната монета во однос на доларот.

Додека До Куон конкретно не спомна што ќе се случи со обезбедените средства, поверојатно е дека „заемот“ на маркет-мејкерите ќе има сличен ефект на масовна нарачка за продажба.

Фондацијата ќе ги искористи приходите од откупот на UST, кој за момент изгуби фиксација во текот на викендот.

Членовите на заедницата Terra изразија разочарување од ситуацијата околу стабилната монета.

LFG пресели 1,5 милијарди долари од вкупниот имот на Биткоин, што во суштина е повеќе од половина од вкупниот колатерал веднаш на дното на пазарот.

Други корисници го обвинија До Куон за недостиг на транспарентност бидејќи решија да влијаат на сите сопственици на UST и побараа повеќе информации и дополнителни објаснувања. Но, ко-основачот на Terra тврди дека во ситуации на кои бевме сведоци вчера, брзината е клучна, а тој одлучи врз основа на интересот на фондацијата и сопствениците на UST.

По превирањата на пазарот и брзиот пад на БТК, се појави паника на пазарот на криптовалути, што предизвика огромен одлив на ликвидност од стабилната монета UST, што потоа доведе до укинување на врзувањето со доларот, а цената падна под 1 долар.

На 8 мај, Биткоинот падна на 33.563 долари, што се очекуваше од повеќето „мечки“ како што е Питер Шиф, кој рече дека ќе има влошување на превирањата на пазарот доколку првата криптовалута некако падне под 35.000 долари.