LVMH го менува финансискиот директор

35

По Alphabet, матичната компанија на Google, уште еден гигант се подготвува да го смени својот финансиски директор.

Конгломератот LVMH, кој стои зад модните брендови Луј Витон и Кристијан Диор, ја ангажираше Сесил Кабанис за заменик финансиски директор.

Ова е дел од долготрајниот план за наследување во компанијата, бидејќи главниот финансиски директор Жан-Жак Гијон треба да замине.

Кабанис (52), која порано работеше во Данон, се приклучува на LVMH од Tikehau Capital, каде што беше заменик-управен директор три години.

„Планирањето на сукцесија за клучните позиции е стратешки приоритет за групацијата LVMH“, се вели во соопштението на компанијата, без да се прецизира датум кога Кабанис ќе стане финансиски директор.

Промени во управувањето со LVMH
Гијон (62) е во LVMH две децении, почнувајќи како заменик финансиски директор во 2003 година, а една година подоцна станал финансиски директор.

Тој ги надгледуваше најголемите аквизиции на LVMH во последниве години, вклучувајќи ги Булгари во 2011 година и Тифани десет години подоцна, хотелската групација Белмонд во 2019 година и интеграцијата на Диор во 2017 година.

Кабанис се приклучува на LVMH поради голем број промени во менаџментот во последниве месеци, пренесува Ројтерс.

Претседателот и извршен директор на LVMH, Бернард Арно (75), не покажа знаци на повлекување, дури и кога неговите пет деца, од кои сите се на врвни менаџерски позиции, се движат нагоре по хиерархијата на огромната империја.