MacroStaretegy обезбеди заем од 205 милиони американски долари за купување Bitcoin

10

MacroStrategy LLC, подружница на компанијата за деловно разузнавање MicroStrategy, подигна заем од 205 милиони долари за да купи Bitcoin.

MicroStrategy ја објави веста вчера, истакнувајќи дека Silvergate Bank со седиште во Сан Диего го сервисира заемот преку мрежата за размена на Silvergate (SEN), која е позната по тоа што нуди обезбедени заеми за криптовалути.

Според соопштението, MacroStrategy LLC го обезбедила заемот само со камата откако ги искористила постојните резерви на BTC како обезбедување. Обезбедениот BTC моментално се чува на обезбедената сметка на компанијата кај управник овластен од MacroStrategy и од Silvergate Capital.

Покрај купувањето на повеќе BTC, MacroStrategy планира да ги искористи средствата за плаќање на надоместоци, камати и трошоци поврзани со трансакцијата на заемот. Компанијата, исто така, бара да ги искористи парите за подмирување на вкупните корпоративни трошоци или оние на матичната компанија.

Коментирајќи го договорот, извршниот директор на Silvergate, Алан Лејн рече: „Возбудени сме што можеме да ја додадеме MicroStrategy на нашата растечка листа на заемодавци со потпора на SEN. Нивниот иновативен пристап кон управувањето со трезорот е одличен пример за тоа како институциите можат да ги користат своите биткоини за поддршка и развој на нивниот бизнис“.

Мајкл Сејлор, извршен директор на MicroStrategy, рече пак дека заемот за потпора SEN им дава можност да ја зајакнат нивната позиција како водечка компанија за јавен инвеститор во Bitcoin.
– Користејќи го капиталот од заемот, ние ефективно ги претворивме нашите Bitcoin во продуктивен колатерал, што ни овозможува дополнително да ја имплементираме нашата деловна стратегија, истакна тој.

MicroStrategy продолжи да ги зголемува своите BTC до над 124.392 монети до крајот на 2021 година. Во тоа време, BTC се тргуваше помеѓу 46.000 и 48.000 долари. Набргу потоа, пазарот пропадна, држејќи го BTC на 30.000 долари во поголемиот дел од оваа година.