Maersk отпушта 10.000 луѓе, побарувачката за транспорт паѓа

29

Бродарската групација Moller-Maersk во петокот извести за остар пад на профитот и приходите во третиот квартал и рече дека ќе укине 10.000 работни места бидејќи се бори со пониските цени на товарот и намалената побарувачка за контејнерски превоз.
Данската компанија, исто така, го задржа своето годишно водство за приходите и оперативниот профит, но сега очекува и двете да дојдат на долниот дел од опсегот.

„Нашата индустрија се соочува со нова нормала со намалена побарувачка, цените се враќаат во согласност со историските нивоа и инфлациски притисок врз нашата база на трошоци“, рече извршниот директор Винсент Клер во изјавата.

„Од летото видовме прекумерен капацитет во повеќето региони што доведе до пад на цените и без забележително зголемување на рециклирањето на бродовите или на празен òд“, рече тој.

Групата веќе предупреди во август на поостриот пад на глобалната побарувачка за транспортни контејнери по море оваа година, поради бавниот економски раст и намалените залихи по пандемијата Ковид-19.

Maersk соопшти дека има намера да ја намали својата работна сила од 110.000 во јануари оваа година на под 100.000, што ќе резултира со заштеда од 600 милиони долари следната година во споредба со оваа година.

Еднократниот трошок од 350 милиони долари поврзан со реструктуирањето ќе има најголемо влијание врз нејзините финансиски перформанси во 2023 година, се вели во извештајот.

Компанијата соопшти дека очекува основната заработка пред камата, даноци, амортизација и амортизација (EBITDA) за годината помеѓу 9,5 и 11 милијарди долари, додека основната заработка пред камата и даноци се очекува да биде помеѓу 3,5 и 5 милијарди долари.