Мајкл Сејлор се повлекува од функцијата во MicroStrategy

21

Мајкл Сејлор се повлекува од функцијата извршен директор на MicroStrategy, фирмата за деловна аналитика што ја коосноваше во 1989 година.

Сејлор ќе ја преземе улогата на извршен претседател, фокусирајќи се повеќе на стратегијата на компанијата за стекнување Bitcoin (BTC) и други иницијативи поврзани со најголемата криптовалута.

Популарниот „Биткоин бик“ му ја префрли палката на другиот извршен директор Фонг Ле, кој е претседател на компанијата од јули 2020 година. Ле вели дека е „почестен“ и „возбуден“ што ќе ја води организацијата.

Сејлор верува дека одвојувањето на улогите на извршен директор и претседател ќе и овозможи на компанијата да ги следи своите основни корпоративни стратегии на поефикасен начин. Тој е на чело на MicroStrategy повеќе од три децении, поминувајќи низ низа подеми и падови.

Во 2000 година, Сејлор славно изгуби 6 милијарди долари за еден ден откако американската Комисија за хартии од вредност поднесе обвинение против неговата компанија. Неговата компанија успеа да привлече внимание откако во август 2020 година, на изненадувачки потег, го усвои Биткоинот како свое резервно средство.

MicroStrategy е најголемиот корпоративен носител на криптовалутата. Во јуни, фирмата купи Биткоин во вредност од 10 милиони долари и покрај континуираниот пад на цената. Сејлор постојано ја бранеше стратегијата на компанијата да акумулира Биткоин откако неговиот храбар облог тргна наопаку.

Во јуни, загубите на MicroStrategy поврзани со криптовалути достигнаа импресивна милијарда долари. Акциите на компанијата паднаа за 2% по објавувањето.