Мајкрософт ги одвојува Teams од Office

16

Мајкрософт објави дека глобално ја одвојува апликацијата за деловни и видео пораки Teams од својот софтвер на Office.

Компанијата раздвои два производа во Европа минатата година бидејќи се соочи со можна казна од контролорите на конкуренцијата.

Тимовите беа додадени на Office во 2017 година, а Европската комисија го истражува овој потег по жалбата од ривалот Slack во 2020 година.

Портпаролот на Мајкрософт изјави за Би-Би-Си дека одлучиле да го направат овој потег „за да обезбедат јасност за нашите клиенти“.

Тие, исто така, очекуваат повратни информации од Европската комисија бидејќи сега тие „им даваат поголема флексибилност на мултинационалните компании кога сакаат да ги стандардизираат своите набавки во различни географски области“, додаваат тие.

Мајкрософт на својот блог објави дека Teams Standalone ќе чини 5,25 долари за нови клиенти.

Не е јасно дали одлуката на компанијата да ги оддели Тимс од Office ќе биде доволна за да се избегнат антимонополските обвиненија од Европската унија (ЕУ).

2,2 милијарди евра антимонополски казни
Во текот на изминатата деценија, Мајкрософт доби 2,2 милијарди евра антимонополски казни од ЕУ за врзување или здружување на два или повеќе производи заедно.

Доколку биде прогласен за виновен за антимонополски прекршувања, ризикува парична казна од 10% од својот глобален годишен промет.