Мајкрософт го ангажира Стинг да ги забавува функционерите, а следниот ден најави 10.000 откази

64

Во средата наутро Мајкрософт објави дека отпушта 10.000 вработени, околу 5 отсто од вкупниот број вработени, како одговор на намалените приходи и „повторната усогласена основна структура“. Неколку часа претходно, десетици директори на Мајкрософт присуствуваа на ексклузивен концерт на Стинг финансиран од компанијата надвор од Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија. Комбинацијата на двата настани е шокантно глув изглед за најголемиот светски производител на софтвер.

Волстрит журнал ја објави веста за концертот во вторникот вечерта, кој наводно бил „интимен“ собир од околу 50 луѓе. Гордон „Стинг“ Метју Томас Самер е еден од најпрепознатливите рок музичари во светот, чии приватни настапи генерално чинат околу 500.000 долари според AAE Music. Не е познато дали извршниот директор на Мајкрософт, Сатја Надела, кој лично го потпиша блог постот со кој го најавува масовното отпуштање, присуствуваше на концертот, иако беше присутен во Швајцарија на Светскиот економски форум.

Надела не најави никакво намалување на платите или бонусите на извршните директори.

Фото: Facebook