Мајкрософт го предизвикува Apple како највредна компанија во светот

15

Неодамнешниот пад на акциите на Apple поради загриженоста за продажбата на iPhone, ја стави технолошката компанија во Силиконската долина во опасност да биде надмината од Microsoft како највредна компанија во светот.

Новите грижи за побарувачката на паметни телефони ги притиснаа акциите на Apple надолу за 4% досега во 2024 година, откако минатата година се зголемија за 48%. Мајкрософт е во пораст за околу 2% од годината до денес, откако порасна за 57% во 2023 година, пренесува Ројтерс.
Пазарната вредност на Apple сега изнесува 2,866 трилиони долари, наспроти 2,837 трилиони долари на Мајкрософт.

Пазарната капитализација на Apple го достигна врвот на 3,081 трилиони долари на 14 декември, додека вредноста на Мајкрософт беше 2,844 трилиони долари на 28 ноември.

Продажбата на iPhone во Кина падна за 30% во првата недела од 2024 година, рекоа аналитичарите на Jefferies во белешката за клиентите оваа недела, во услови на растечки конкурентски притисок од Huawei и другите домашни ривали.

Продажбата на слушалките за мешана реалност на Apple Vision Pro започнува на 2 февруари во Соединетите Држави, што го означува најголемото лансирање на производи на Apple од iPhone во 2007 година. Сепак, UBS во извештајот во понеделникот процени дека продажбата на Vision Pro може да биде „релативно незначителна“ за заработката по акција на Apple во 2024 година.

Неколку пати од 2018 година, Мајкрософт накратко го презеде водството пред Apple како највредна компанија, неодамна во 2021 година, кога загриженоста за недостигот на синџирот на снабдување поврзан со пандемијата COVID-19 ја погоди цената на акциите на производителот на iPhone.

И двете технолошки акции изгледаат релативно скапи во однос на нивната очекувана заработка, што е вообичаен метод за вреднување на јавно тргуваните компании.

Во својот најнов квартален извештај во ноември, Apple даде прогноза за продажба на празничен квартал што ги пропушти очекувањата на Волcтрит, повредена од слабата побарувачка за iPad и уреди за носење.

Според LSEG, аналитичарите во просек очекуваа Apple да оствари приход од 0,7% до 117,9 милијарди долари за декемврискиот квартал. Тоа би го означило неговото прво зголемување на приходите од година во година во четири квартали.