Мајкрософт го престигна Apple и стана највредната компанија во светот

17

Apple го загуби статусот на највредна компанија во светот

Мајкрософт го престигна Apple како највредна компанија во светот во четвртокот, откако акциите на производителот на iPhone почнаа со слаб почеток на 2024 година, поради зголемената загриженост за побарувачката.

Акциите на Мајкрософт со седиште во Редмонд, Вашингтон пораснаа за 1,6%, давајќи му пазарна вредност од 2,875 трилиони долари, бидејќи раното водство во трката за заработка од генеративната вештачка интелигенција (ВИ) помогна да се привлечат инвеститори.

„Беше неизбежно Мајкрософт да го престигне Епл бидејќи Мајкрософт расте побрзо и има поголема корист од генеративната револуција на вештачката интелигенција“, рече аналитичарот на ДА Дејвидсон, Гил Лурија.

Слабоста на акциите на Apple уследи по серијата намалувања на рејтингот што ја поттикна загриженоста дека продажбата на iPhone, неговиот најважен производ, ќе остане слаба, особено на големиот пазар во Кина.

„Кина би можела да биде пречка за перформансите во наредните години“, објави брокерското друштво Redburn Atlantic во белешката за клиентот во средата, посочувајќи на конкуренцијата од кинескиот Huawei и тензиите меѓу Кина и САД кои го зголемија притисокот врз Apple.

Мајкрософт накратко го презеде водството пред Apple како највредна компанија неколку пати од 2018 година, последен пат во 2021 година кога загриженоста за недостигот на синџирот на снабдување предизвикан од Ковид-19 ја погоди цената на акциите на производителот на iPhone.