Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

36

Nvidia не ја држеше круната за највредната компанија во светот долго време додека Мајкрософт се врати на тронот.

Nvidia го загуби првото место откако нејзините акции паднаа за повеќе од 3,5 отсто во четвртокот. Производителот на процесори со вештачка интелигенција беше накратко на врвот од вторникот благодарение на пазарната капа од 3,35 трилиони долари. Но, акциите на Nvidia паднаа на 130,78 долари во четвртокот, намалувајќи ја нејзината вредност на околу 3,22 трилиони долари, што му овозможи на Мајкрософт да се врати на врвот со стабилна вредност од повеќе од 3,3 трилиони долари.

Растот на Nvidia е поттикнат од нејзината доминација на она што аналитичарите го нарекуваат „ново злато или нафта на технолошкиот сектор“, процесори кои ја напојуваат вештачката интелигенција.

Nvidia, Microsoft и Apple вредат повеќе од 3 милијарди долари и се во „мртва трка“ за титулата највредна компанија во светот. Nvidia ја држеше таа титула кратко време, но некои аналитичари предвидуваат дека овие три гиганти ќе ја продолжат жестоката битка.

„Веруваме дека во следната година ќе продолжи трката до вредност од 4 милијарди долари, а ќе ја предводат Nvidia, Apple и Microsoft“, велат од Wedbush Securities.

Вредноста на акциите на Nvidia се зголеми благодарение на зголемената побарувачка за процесори кои обучуваат и користат модели со вештачка интелигенција како ChatGPT на OpenAI. Исто така, компанијата имаше корист од рударството на Биткоин во 2020 година, поради што се зголеми продажбата на нејзините графички картички.

Успехот на Nvidia позитивно влијаеше на угледот на нејзиниот шеф Џенсен Хуанг, кој стана познат во светот, а во родниот Тајван е популарен како рок ѕвезда.