Мајкрософт сè уште е најголемата софтверска компанија

20

Софтверот е толку важен за функционирањето на технологијата насекаде околу нас што е невозможно да се замисли современиот свет без сите оние линии на код што им кажува на машините (и сè повеќе на луѓето) што да прават, кога и често како да го прават тоа.

Investopedia објави листа на 10 водечки светски компании од софтверската индустрија, чии акции јавно се тргуваат во САД или Канада. Некои неамерикански компании пријавуваат заработка полугодишно наместо квартално, а нивните последователни 12-месечни податоци може да се постари од оние на компаниите што известуваат квартално. Податоците се собрани од YCharts.com и пресекот е од 22 декември 2022 година, пренесува Investor.me.

# 1 Microsoft
Приходи : 203,08 милијарди долари
Нето добивка : 69,79 милијарди долари
Пазарна вредност: 1,82 трилиони долари

#2 Oracle
Приходи: 46,07 милијарди долари
Нето добивка : 8,80 милијарди долари
Пазарна вредност: 219,74 милијарди долари

# 3 SAP SE
Приходи : 32,97 милијарди долари
Нето добивка: 3,52 милијарди долари
Пазарна вредност: 122,57 милијарди долари

# 4 Salesforce
Приходи : 30,29 милијарди долари
Нето добивка : 278 милиони долари
Пазарна вредност: 130,30 милијарди долари

# 5 Adobe
Приходи : 17,61 милијарди долари
Нето добивка: 4,7 милијарди долари
Пазарна вредност: 158,71 милијарди долари

#6 Block Inc
Приход : 16,96 милијарди долари
Нето добивка: -503,75 милиони долари
Пазарна вредност: 37,43 милијарди долари

#7 Intuit Inc
Приходи : 13,32 милијарди долари
Нето добивка: 1,88 милијарди долари
Пазарна вредност: 110,50 милијарди долари

#8 VMware Inc
Приходи : 13,17 милијарди долари
Нето добивка : 1,41 милијарди долари
Пазарна вредност: 51,87 милијарди долари

# 9 Adyen NV
Приходи : 8,14 милијарди долари
Нето добивка : 603,47 милиони долари
Пазарна вредност: 43,61 милијарди долари

#10 ServiceNow Inc
Приходи : 6,92 милијарди долари
Нето добивка: 201 милион долари
Пазарна вредност: 79,17 милијарди долари