Макростратег: Биткоинот ќе стане доминантна форма на пари

19

Макростратегот Лин Алден рече дека Биткоин ќе ги надмине сите други дигитални валути за да стане доминантна форма на пари.

Во новото интервју за подкастот „What Bitcoin Did“, Алден рече дека трката за доминација е помеѓу БТК и дигиталните валути на централните банки (CBDC).

„Мислам дека дигитализацијата на парите е неизбежна, а потоа се поставува прашањето: „Кој тип станува доминантен?“ Дали биткоинот е доволно силен за да ја одбие владината контрола или се соочува со голем број недостатоци и владите се способни да ги направат нивните CBDC прилично доминантни? И повеќе мислам дека Биткоин ќе биде успешен на долг рок. Мислам дека ги има својствата. Можете да го наречете најбрзиот коњ во трката. Мислам дека тоа е најдоброто нешто за обложување, иако за повеќето луѓе не би препорачал 100% дистрибуција на Биткоин, но мислам дека е глупаво да се нема ништо во моментот“, истакна Алден.

Забележува и дека Биткоинот е средство кое не е обврска на кое било друго правно лице, за разлика од акциите, обврзниците или валутите. Макро аналитичарот, исто така, истакна дека БТК е попренослив од златото и може да се користи за плаќања „отпорни на цензура“.

„Има различни намени, па мислам дека освен што е инвестиција, освен заштеда, тој е и осигурување. Тоа ви ја дава таа опција на начин на кој другите средства не го прават“.