Малезија ќе продолжи со снабдување на заштитни ракавици иако погоните се затвораат

16

Малезија, најголемиот производител на гумени заштитни ракавици во светот, соопшти дека не очекува прекини во снабдувањето по затворањето на фабриката на водечкиот производител поради ширење на коронавирус меѓу работниците. Приближно две третини од медицинските нараквици што се користат ширум светот се произведени во Малезија, а побарувачката во пандемијата скокна, носејќи им рекорден профит.

Но, бројот на потврдени случаи на инфекција меѓу работниците во фабриките на Top Glove во меѓувреме се искачи од првично пријавените 2.453 на 4.036. Вкупно се тестирани 5.777 лица.
Снабдувањето се доведе во прашање откако владата вчера објави дека ќе затвори 28 погони поради утврдена инфекција со коронавирус на работници од Top Glove, односно приближно половина од капацитетот на најголемиот производител на латекс нараквици во светот.
Владата планира да ги затвори фабриките во етапи за да го спречи ширењето на вирусот, но од здружението порачуваат дека овие мерки нема да влијаат на снабдувањето со ракавици.

 

Фото: Pixabay