MAN гради фабрика за батерии

15

Почнувајќи од 2025 година, MAN ќе започне со масовно производство на батерии за своите електрични камиони и автобуси во фабриката во Нирнберг.
Околу 100 милиони евра ќе се инвестираат во воспоставување и проширување на производството во текот на пет години, со што производствениот капацитет ќе се зголеми на над 100.000 батерии годишно.

Истовремено ќе вработат дополнителни 350 лица. Почетокот на производствената експанзија е планиран за средината на следната година, а треба да заврши на крајот на 2024 година. MAN е поддржан и од баварската влада, која вети придонес од околу 30 милиони евра за истражување и развој во периодот помеѓу 2023 и 2027 година.