Марк Кубан ја открива својата стратегија за започнување профитабилен бизнис

139

Ако мислите дека собирањето капитал е најдобриот начин за започнување на вашиот бизнис, се лажете, изјави американскиот бизнисмен и филантроп Марк Кубан.

Треба да го направите токму спротивното, рече милијардерот претприемач за време на панелот во SXSW минатиот месец и да одлучите да започнете бизнис „со што помалку пари“.

Кубан, се разбира, инвестираше во стотици стартапи, вклучувајќи го и „Shark Tank“ на ABC. Но, тие компании често веќе имаат моментум и имаат потреба од надворешно финансирање за да постигнат одредена цел, пишува CNBC Make It.

Како што рече Кубан, луѓето го имаат овој начин на размислување: „Во ред, почнувам со работа“. Сега, треба да ги соберам парите“.

Кубан препорача да се користат лични заштеди за да се започне кој било бизнис. На тој начин ја „контролирате својата судбина“.

„Колку повеќе од вашиот капитал можете да задржите и контролирате, толку е поголема предноста“, додаде тој.

Кубан ја основа својата прва компанија за компјутерски системи, MicroSolutions, со свои пари. Тој го продаде на стартап компанијата CompuServe за 6 милиони долари во 1990 година.

Стекнување капитал

Четири години подоцна, Кубан и неговиот пријател Тод Вагнер инвестираа 10.000 долари во мала стартап компанија наречена Cameron Audio Networks. Подоцна, насетувајќи го потенцијалот, понудија да ја купат сопственоста на компанијата. Тие на крајот го земаа најголемиот дел од нејзиниот капитал и го претворија во друга компанија, Broadcast.com.

Таа компанија беше продадена на Yahoo! за 5,7 милијарди долари во 1999 година.

Некои од најбогатите луѓе во светот поседуваат и капитал во нивната компанија. Илон Маск, кој има проценета нето вредност од 187,9 милијарди долари, поседува околу 23 отсто од Тесла и 74 отсто од Твитер, според Форбс. Џеф Безос – чие богатство се проценува на 125,1 милијарди долари – сега поседува „нешто помалку од 10 проценти“ од Амазон, објави Форбс.

Сепак, да се задржите на капиталот на вашата компанија додека немате друга опција е паметен потег, рече Кубан.

„Седев до луѓе кои продадоа компании за милијарди долари и добро се справија. Но, тие поседуваат 2 отсто од компанијата“, додаде тој.

Фото: Facebook