Марс ја прекина испораката во германските супермаркети

121

Американскиот производител на чоколади „Марс“ ги прекина испораките на германските синџири супермаркети „Реве“ и „Едека“ и нивните подружници за попусти „Пени“ и „Нето“ поради спор околу цените.

„Го отфрламе барањето на Марс“
И покрај интензивните преговори, Реве рече дека нема добра причина да се прифати зголемувањето на цената што Марс го бараше.

Ние „експресно“ ги отфрливме барањата на американскиот производител, што не може да се оправда со повисоките трошоци за енергија и суровини, соопшти германската малопродажна компанија.

Едека зазеде сличен став. „Според нас, сегашните барања на Марс за значително зголемување на цената не се фактички оправдани“, рече портпаролот.

„Марс“ во Германија, меѓу другото, продава истоимени чоколади, гуми за џвакање, храна за домашни миленици, тестенини, јадења од ориз и сладолед.

Реве и Едека им нудат на клиентите алтернативни производи, нудејќи им свои брендови и производи од германски компании.

Марс без коментар
Марс, чие германско седиште е во Верден во Долна Саксонија, веднаш не ја коментираше најавата на германските малопродажни компании.