Маск ги повика сопствениците на Dogecoin да ги напуштат централизираните берзи

136

По кратка кавга со извршниот директор на Binance, Чанпен Жао, извршниот директор на Tesla, Елон Маск, се насочи кон крипто-берзите.

Во неодамнешниот твит, милијардерот зборуваше за повлекување пари од централизирани платформи за тргување, за да можат сопствениците на Dogecoin да ги контролираат своите приватни клучеви.

Ова не е првпат Маск да го поддржи ставот „ако не се ваши клучевите, не се ваши парите“.

Во февруари тој рече дека секое портфолио со криптовалути, што не им дозволува на корисниците да ги контролираат своите средства треба да се „избегне по секоја цена“.

Потоа Маск објави и меме на Чак Норис за Mt. Gox, сега непостоечката берза за криптовалути која изгуби 850.000 BTC во катастрофалното хакирање во 2014 година.

Сопствениците на криптовалути генерално не се охрабруваат да ги задржат своите криптовалути на берзите поради можни хакери или други инциденти. Сепак, има и такви кои веруваат дека почетниците не треба самите да се грижат за своите криптовалути, бидејќи процесот е премногу тежок и може да доведе до губење на средства.