Маск ќе продолжи да продава акции на Tesla

22

Продажбата на акции за приближно 5 милијарди долари во последните денови е веројатно само почеток за Илон Маск и Tesla, пишува The Wall Street Journal.

Кога извршниот директор на производителот на електрични автомобили праша на Twitter дали да продаде 10 отсто од акциите во компанијата, тој поседуваше околу 170 милиони акции. Од понеделник до среда, Маск продал околу 4,5 милиони, според документите доставени до регулаторот.

Ако сака да го исполни ветувањето, ќе мора да продаде повеќе од 12,5 милиони акции, вредни повеќе од 13 милијарди долари по цена од четврток.

Акциите на Tesla паднаа за речиси 13 отсто по анкетата, но компанијата сè уште е најскапиот производител на автомобили и се проценува на повеќе од 1 трилион долари. Но, инвеститорите треба да се подготват за поголема нестабилност, вели Бен Силверман, директор на InsiderScore.

„Мислам дека обемот на трансакциите на Маск нема да создаде
нестабилност. Мислам дека тоа ќе произлезе од толкувањето на неговите постапки и неговите сопствени зборови“.

Маск долго време одбива да ги продаде акциите на Tesla, бидејќи тоа ја ослабува неговата контрола врз компанијата. За разлика од Meta платформите (до неодамна Facebook) и Alphabet (која е во сопственост на Google), Tesla има само една класа на акции. Другите две технолошки компании имаат по две класи на акции, што им дава на основачите супер право на глас.

Маск последен пат продаде акции за 600 милиони долари во 2016 година за да ги покрие своите даночни обврски. И овој пат мотивот беше ист и покрај шоуто на Twitter.

Во понеделникот, извршниот директор ги оствари своите права на два милиони акции, а до август 2022 година мора да го стори тоа со уште 20 милиони опции – или ќе истечат без вредност. Проблемот за него е што со тоа се создаваат даночни обврски, а не добива плата и бонуси од Tesla.