Маск: Некој друг наскоро би можел да го преземе управувањето со Твитер

17

Шефот на Твитер, Илон Маск, рече дека новиот извршен директор би можел да ја води платформата до крајот на 2023 година, по виорот откако ја презеде целосната сопственост минатата година.
“Претпоставувам дека крајот на оваа година треба да биде добро време да се најде некој друг да ја води компанијата. Треба да ја стабилизирам организацијата и да се уверам дека е на здраво место и производниот план е јасно поставен. Мислам дека треба да биде во стабилна позиција до крајот на оваа година“, изјави Маск.

Маск плати 44 милијарди долари за својата сакана социјална мрежа, а откажувањето од секојдневните обврски за водење на Твитер ќе му овозможи да ги намали критиките дека ги запоставува другите негови потфати, особено автомобилската компанија Тесла, чија цена на акциите падна откако тој презеде преку Твитер.

Маск даде неколку навестувања за типот на лидер што го бара. На 21 декември, кога првпат ги објави плановите да се повлече од функцијата извршен директор, тој само рече дека ќе ги ограничи своите должности на софтвер и инженерство на сервери кога „некој доволно глупав“ ќе ја преземе функцијата.

Фото: facebook