Маск пред судот сведочеше за плановите за преземање на Tesla

28

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, пред судот ги објасни околностите на неговиот твит од 2018 година, во кој најави целосно преземање на Tesla, што никогаш не се случи.
Парите, наводно, му ги ветил саудиски инвестициски фонд, кој не ја знаел цената на преземањето. Поротата ќе одлучи дали со тоа ги повредил инвеститорите.

Маск рече дека наводно му биле ветени пари од саудиски фонд, но дека бизнисот може да се финансира и со продажба на акции во неговата компанија SpaceX. Тој во понеделникот пред судот во Сан Франциско призна дека само со тој фонд разговарал за преземањето и дека за цената на акцијата дознале само од неговите твитови.

Тој рече дека ги објавил твитовите бидејќи очекувал Фајненшл тајмс да објави приказна за приватизацијата. Во исто време, тој призна дека не знае каква приказна ќе подготви весникот за тоа.

Но, поротата сега мора да процени дали неговите изјави биле важни за инвеститорите и дали тие им наштетиле бидејќи вредноста на акциите на Тесла во тоа време многу флуктуираше. Тие исто така мора да одлучат дали Маск знаел дека дава лажни изјави.