Маск претпочита да ги троши своите пари за даноци за Марс

42

Најбогатиот човек на светот, Илон Маск, повеќе сака да ги троши своите пари за испраќање луѓе на Марс отколку за даноци овде на Земјата. Ексцентричниот милијардер коментираше додека демократите во САД разговараа за воведување на таканаречениот „данок на милијардери“ што ќе им се наметне на најбогатите Американци.

Извршниот директор на Tesla објави порака на Твитер како одговор на коментарот на новинарот на „Вашингтон пост“, Кристијан Девенпорт, кој истакна дека даноците на Маск и основачот на Amazon, Џеф Безос – до 50 и 44 милијарди долари, соодветно, во првите пет години од потенцијално воведување на данокот – може да плати мисија на Марс, наведува Блумберг.

„Мојот план е да ги искористам парите за да го испратам човештво на Марс“, напиша тој на социјалните мрежи.

Маск, чие богатство порасна на околу 292 милијарди долари по уште едно „рели“ на Tesla, често го критикува данокот на милијардери на Twitter. Според него, државните трошоци се вистинскиот проблем, а оданочувањето на најбогатите ќе пополни само мал дел од долгот на САД.

Во исто време, по завршувањето на трговската сесија во средата, стана јасно дека вкупното нето салдо на Маск и Безос се приближува до 500 милијарди долари, поддржано од растот на технолошките акции.

Обемот на богатството на двајцата – сума што е поголема од пазарната капитализација на Johnson & Johnson и речиси еднаква на онаа на најголемата американска банка JPMorgan Chase & Co. – е уште една пресвртница во она што се чини дека е историска недела за двајцата милијардери.

Предлогот на претседателот на Комисијата за финансии на Сенатот, Рон Вајден, да се оданочуваат милијардерите за нереализирана добивка, беше детално објавен во средата, но само неколку часа подоцна се повлече на дискусија. Според Вајден, неговата идеја не е мртва и наместо тоа, се разговара за доплата од 3 отсто – за највисоката стапка на данок на доход – за оние кои заработуваат повеќе од 10 милиони годишно.

Иако таквиот план ќе го зголеми обемот на мерката и ќе им помогне на демократите да ја платат својата програма за социјални трошоци, која може да достигне 2 трилиони долари, тоа ќе има многу помал ефект врз најбогатите Американци како Маск и Безос.

Според предлогот за данок, двајцата заедно ќе треба да платат речиси 100 милијарди долари еднократен данок, распореден во текот на пет години, според „Индексот на милијардери на Блумберг“.

Богатството на Маск се зголеми за 122,3 милијарди долари оваа година на 292 милијарди долари. Вториот Џеф Безос „чини“ 196,3 милијарди долари.

Вкупно, десетте најбогати Американци, вклучувајќи ги Бил Гејтс и Марк Закерберг, имаат богатство од 1,4 трилиони долари.

Маск има личен долг од 515 милиони долари кон Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp., прикажуваат регулаторни документи од декември 2020 година – најновите можни за овој вид информации.