Маск продаде акции на Tesla во вредност од 3,95 милијарди долари по договорот со Twitter

40

Илон Маск продаде акции во вредност од најмалку 3,95 милијарди долари во неговата компанија за електрични автомобили Тесла, откако го затвори купувањето на Твитер за 44 милијарди долари.
Според поднесоците до Комисијата за хартии од вредност објавени во вторникот, Маск продал уште 19,5 милиони акции на Tesla.

Маск продаде акции на Тесла во вредност од речиси 22 милијарди долари во 2021 година, годината кога акциите скокнаа над 50%. Годинава во април продаде акции вредни повеќе од 8 милијарди долари, а во август околу 7 милијарди долари.

Покрај вложувањето милијарди од сопствениот капитал во приватноста на Твитер, извршниот директор на Tesla се потпираше на партнери, вклучувајќи ги инвеститорите во Binance,  Andreessen Horowitz, поранешниот извршен директор на Twitter Џек Дорси и принцот Алвалид бин Талал бин Абдулазиз од Саудиска Арабија за финансирање.