Маск сака да произведува електрични автомобили во Шпанија

24

Популарниот бренд за електрични автомобили сака да ја зацврсти својата позиција како репер во електричната мобилност на глобално ниво.
За да се постигне ова, неопходно е да се продолжи со зголемување на капацитетот за производство на автомобили. А исто така и батеријата.

Изградбата на првата Гигафабрика во Европа, лоцирана во Германија, беше клучен чекор во ова патување. Сега Шпанија е во центарот на вниманието како главен кандидат за „усвојување“ објекти од овој тип, каде што ќе се произведуваат електрични возила и батерии.

На ова укажуваат информациите до кои ексклузивен пристап имаа дигиталните медиуми Levante-EMV.

Како што веќе споменатата публикација успеа да потврди, Tesla сака да произведува електрични автомобили во Валенсија. Мултинационалната компанија води разговори со лидерите на споменатата автономна заедница со цел да се постигне договор што овозможува негово спроведување. Проект кој, доколку продолжи, ќе значи важен поттик за процесот на електрификација во кој се наоѓа шпанската автомобилска индустрија.

Тесла сака да ја основа својата втора гигафабрика во Европа во градското подрачје на Валенсија. Да потсетиме, Тесла во моментов, покрај капацитетите лоцирани во Германија, има и центри за производство на возила и/или батерии во Америка и Шангај. Покрај тоа, самата компанија неодамна потврди дека ќе отвори фабрика во Мексико, во Монтереј.

Преговорите се водат со најголема дискреција. И самоуправните власти на Валенсија и самата автомобилска марка не сакаа да се соочат со оваа штотуку објавена информација. Сепак, се дознава дека оваа недела раководителите на компанијата на чело со Маск биле во Валенсија за од прва рака да проверат дали земјиштето ги задоволува нивните потреби. По посетата е добиено одобрение.

Тесла планира да инвестира повеќе од 4,5 милијарди евра за да ја материјализира својата прва Гигафабрика во Шпанија. Институциите од Валенсија ќе ја процесираат иницијативата на Тесла како стратешки територијален проект. Поради тоа ќе се поедностават административните процедури и стекнувањето на потребното земјиште за новиот производствен центар, пренесува АутоРепублика.