Маск се приклучи на бордот на директори на Твитер

26

Mилијардерот Илон Маск ќе се приклучи на бордот на директори на Твитер откако преземa 9,2 отсто од акциите во компанијата. Неговиот мандат ќе трае до 2024 година.

Акциите на компанијата во тргувањето пред продажба пораснаа за повеќе од 5 отсто.

„Преку разговорите со Илон во последните недели, ни стана јасно дека тој ќе донесе многу вредност на нашиот одбор“, рече извршниот директор Параг Агарвал.

„Тој е и жесток обожавател и жесток критичар на услугата што ни е потребна на Твитер и во собраниската сала за да не зајакне на долг рок“, додаде тој.

Веднаш по назначувањето, Маск им понуди на своите следбеници на Твитер да гласаат „за“ и „против“ можноста за уредување коментари на Твитер.

Маск ќе ја извршува функцијата директор во управниот одбор со мандат кој истекува во 2024 година. За целиот мандат на одборот или по 90 дена, Маск не може да поседува повеќе од 14,9 отсто од обичните акции на компанијата.
Уделот на Маск, иако најголем меѓу надворешните акционери, се смета за пасивен интерес, што често значи дека сопственикот не се обидува да ја контролира или да влијае на компанијата. Сепак, некои инвеститори очекуваат Маск да заземе агресивен став.