Маск се закани на Apple

12

Милијардерот Илон Маск се закани дека ќе ги забрани уредите на Apple во неговите компании доколку Apple го интегрира ChatGPT на OpenAI во своите оперативни системи iPhone, iPad и Mac.

„Ако Apple интегрира OpenAI на ниво на OS, тогаш уредите на Apple ќе бидат забранети од моите компании. Ова е неприфатливо нарушување на безбедноста“, нагласи Маск во објавата на 10 јуни.

Маск дури предложи дека посетителите на Tesla, Space Exploration Technologies Corp и другите компании што тој ги раководи ќе мора да ги имаат нивните уреди на Apple „складирани во Фарадеев кафез по влегувањето.

За време на светската конференција за програмери на Apple 2024 година на 10 јуни, технолошкиот гигант ја откри „Apple Intelligence“ – пакет од нови генеративни функции за вештачка интелигенција – што ќе се појави на iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia подоцна оваа година.

Оваа информација првпат ја објави Bloomberg за време на викендот.

Една од функциите ќе му овозможи на гласовниот асистент на Apple, Siri, да ги пренесува корисничките прашања на ChatGPT кога е потребно. „На корисниците им се поставува прашање пред да се испратат прашања до ChatGPT, заедно со какви било документи или фотографии, а Siri потоа директно го презентира одговорот.

Функцијата ќе се напојува со GPT-4o – најновата итеракција на ChatGPT на OpenAI.

Но, Маск рече дека е „еклатантно апсурдно“ што „Apple“ „не е доволно паметен“ за да изгради сопствена вештачка интелигенција и предложи дека ќе им направи лоша услуга на своите клиенти со тоа што ќе им ја остави приватноста и безбедноста на надворешни компании.

„Те фрлаат по реката”.

„Apple со користењето на зборовите „заштитете ја вашата приватност“ додека ги предава вашите податоци на трета страна со вештачка интелигенција што тие не ги разбираат и не можат сами да ги создадат, воопшто не ја штитат приватноста“, рече Маск во друг пост на X.