Маск: Вештачката интелигенција може да остави секого без работа

22

Мултимилијардерот Илон Маск верува дека вештачката интелигенција може да ги остави сите без работа.

Според него, вештачката интелигенција би можела да стане најразорната сила во историјата.

Тој рече дека ќе ја доведе во прашање самата смисла на животот.

Тој зборуваше за вештачката интелигенција во официјалната резиденција на Велика Британија, Ланкастер Хаус.

„За прв пат ќе имаме нешто попаметно од најпаметниот човек. Тешко е да се каже точно кога ќе се случи, но ќе дојде момент кога нема да ви треба работа. Ќе можете да имате работа, но ако сакаат работа за лично задоволство.Но вештачката интелигенција ќе може да направи сè“, смета Маск.

Тој на шега рече дека не знае дали на луѓето ќе им биде удобно или непријатно поради тоа.

Тој очекува дека вештачката интелигенција ќе направи многу работи остварливи и дека нема да има ограничувања. Тој истакна дека ова е и добро и лошо. Тој рече дека поради ова еден од предизвиците ќе биде како да се најде смислата на животот.

Маск постојано предупредуваше за заканите од вештачката интелигенција. Во една прилика тој рече дека вештачката интелигенција може да биде поопасна од нуклеарното оружје, пишува американскиот деловен портал CNBC.