Mastercard и Binance ќе ги олеснат плаќањата со криптовалути во 90 милиони продавници

64

Mastercard и најголемата светска берза за криптовалути Binance се здружуваат за да овозможат плаќања со криптовалути во над 90 милиони продавници ширум светот. Ова на LinkedIn го објави директорот на платежниот гигант Мајкл Мибах, според информациите на BFMTV.

„Можеме да го отклучиме целосниот потенцијал на блокчејн технологијата така што ќе го олесниме пристапот и ќе го олесниме користењето. Еден начин е да ги интегрираме криптовалутите во секојдневните плаќања. За да го направиме ова реалност, работиме со Binance за да им овозможиме на луѓето да ги користат нивните криптовалути да купуваат во над 90 милиони продавници кои прифаќаат Mastercard, истакнува Мибах.

Првата земја во која корисниците ќе можат да експериментираат со ова ќе биде Аргентина. Изборот не е случаен. Земјата има една од највисоките стапки на инфлација, 36 отсто во втората половина на 2022 година. Централната банка на Аргентина дури предвидува инфлација од 90,2 отсто за цела 2022 година.

На почетокот на август, Mastercard и Binance објавија лансирање на припејд картичка во Аргентина, Binance Card, која им овозможува на клиентите на Binance кои живеат во Аргентина да купуваат криптовалути (во Bitcoin или BNB – криптовалута на Binance) во над 90 милиони продавници, прифаќајќи Mastercard и на лице место и на интернет.

„Корисниците можат да имаат корист од транспарентна трансакција каде што нивните криптовалути се претвораат во фидуцијарна валута во реално време при купувањето“, се наведува во соопштението.

Поточно, трговците кои ја прифаќаат оваа картичка може да добијат плата во фиат валута, а корисниците можат да ја користат својата криптовалута за плаќање. Гигантот Binance има намера да ја понуди својата картичка на нови пазари и да стане неизбежен учесник во трката за масовно усвојување на криптовалути.