Mastercard се соочува со најголемата колективна тужба во Велика Британија

162

Лондонскиот суд во средата ја одобри тужбата од 10 милијарди фунти (14 милијарди американски долари) против глобалниот платежен систем Mastercard, за која тужителите велат дека може да им донесе по 300 фунти на секој од речиси 46 милиони возрасни Британци, доколку биде успешна.

Се очекуваше Апелациониот суд за конкуренција (CAT) да ја потврди првата британска колективна тужба на потрошувачи, поднесена од поранешниот финансиски омбудсман Волтер Мерикс, откако Врховниот суд на Обединетото Кралство ги отфрли приговорите во декември.

Одлуката конечно да се реши петгодишниот случај како колективен случај, го поставува стандардот за серија други предложени групни дејствија што беа суспендирани до разрешување на овој случај.

“Mastercard ги направи сите напори да спречи продолжување на овој случај, но денес нивните напори пропаѓаат“, се вели во соопштението на Мерикс.

Од Mastercard велат дека лажната тужба е поднесена од адвокати и поддржана од организации “фокусирана првенствено на заработка на пари за себе“.

Мерикс тврди дека Mastercard наплаќала прекумерни такси за “размена“ – такси што ги наплатуваат трговците на мало на компаниите со кредитни картички кога потрошувачите користат шопинг картичка – помеѓу мај 1992 година и јуни 2008 година, и дека овие надоместоци им биле префрлени на потрошувачите бидејќи продавачите ги зголемиле цените.

Но, Мерикс не успеа да го прошири опсегот на случајот, со додавање на побарувањата на починати лица и камата на износот. Mastercard рече дека ова го намали износот на побарувањето на околу 10 милијарди фунти. Тужителите го утврдија на 15 милијарди фунти.

“Одлуката денес ја намалува вредноста на ова лажно тврдење за повеќе од 35%“, се вели во соопштението на Mastercard.

Mastercard е уверен дека прегледот на клучните факти во наредните месеци дополнително значително ќе ја намали големината и одржливоста на тврдењето.

Случајот произлегува од одлуката на ЕУ дека таксите за картички што компанијата ги наплаќала за трансакции биле нефер и го прекршиле законот за конкуренција.

Сè уште не е одреден датумот за судење.