Мажи или жени – кој почесто плаќа за осигурување

31

Мажите и жените се разликуваат во многу работи, дури и во она што го сметаме за општо, а се однесуваат на здравје, грижа за себе и патувања. Најновото истражување на компанијата Berkshire Hathaway Travel Protection покажува дека жените се повнимателни, т.е. тие ризикуваат помалку кога станува збор за планирање патувања, додека мажите автоматски патуваат почесто, па дури и почесто плаќаат за осигурување.

Кога станува збор за патничко осигурување, мажите се повеќе склони да купуваат полиси, велат од компанијата. Повеќе од 46% од мажите се осигурани на сите патувања во 2020 година, во споредба со 25% од жените. Само 34,6% од мажите не се осигурале пред патувањето, наспроти 49,5% од жените.

Меѓу патниците од двата пола кои купиле патничко осигурување, само 24% од мажите  како причина го наведува стравот од болест, во споредба со 38% од жените. Главна причина кои жените ги навеле бие покривање на трошоци за доцнење и откажани летови, додека за мажите патничкото осигурување штеди време и пари.

Жeните, генерално, имаат тенденција да бидат побезбедни кога станува збор за планирање на патувања за време на Ковид-19, а истражувањето е спроведено на 15 август и вклучува 136 патници.

На пример, додека близу 60% од испитаниците во анкетата рекле дека повеќе ги мијат рацете или користат средства за дезинфекција за време на пандемија, само 39% од мажите го рекле истото.

Мажите исто така рекоа дека би ризикувале за време на патувањето (48%), во споредба со само 20% од жените.

Фото: Pixabay