Медведев: САД со години се обидуваат да ги „заријат забите“ во европската енергија

18

Под изговор за „борба против крвавиот режим во Русија“, САД се на пат да ги исполнат своите амбиции – да „заријат забите“ во европската енергија, пишува во коментарот со наслов „Ништо лично, само деловно“ на неговиот профил на Телеграм, поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев.

Во последниве години зелената трансформација на Европа ги осуети американските планови, но сега работите се движат во спротивна насока, рече Медведев, кој сега е заменик-претседател на Советот за безбедност на Руската Федерација. САД сега се подготвени да испорачаат нафта и природен гас во Европа. „Кој веќе е заинтересиран за глобалното затоплување и целите на ОН за одржлив развој?“, праша тој реторички.

Според него, во обидот да се откаже од руските енергетски ресурси, Европа целосно заборавила на своите „зелени идеали“ бидејќи производството на нафта и гас од шкрилци прават многу поголема штета отколку конвенционалните практики. Таквата активност е забранета во Европа, на пример, бидејќи носи ризик од загадување на подземните води, истекување на метан и земјотреси, потсети поранешниот руски претседател.

Плановите на ЕК да ги напушти енергетските ресурси на Русија главно се поврзани со зголемување на уделот на зелените капацитети, зголемување на енергетската ефикасност и диверзификација на изворите. Сепак, природниот гас е сè уште „преодно“ гориво и ќе се користи во ограничен временски период. Покрај САД, Европа разгледува и голем број извори на течен природен гас, вклучително од Египет и некои африкански земји, кои се уште не го снабдувале континентот.

Диверзификација може да се постигне и со зголемување на гасоводот од Азербејџан. Минатата недела, бугарскиот министер за енергетика Александар Николов коментираше дека се водат преговори за повеќе испораки на азербејџански гас за Југоисточна Европа.

„Американската климатска политика во последниве години беше демонстративно непочитување на меѓународните договори во областа на заштитата на животната средина – вклучително и оние во Кјото и Париз“, напиша Медведев.

Тој мисли на повлекувањето на земјата од Парискиот договор, идеја на поранешниот претседател Доналд Трамп. Но, новата администрација на Белата куќа е многу поприфатлива за животната средина. Џо Бајден веќе предложи неколку проекти за промовирање на зелената моќ.

Дмитриј Медведев ги критикуваше и плановите на „корисните идиоти“ Германија да ги замени изворите на енергија, што ќе чини 500-600 милијарди евра. За него тоа ќе предизвика сериозна штета на конкурентноста на германската економија на меѓународните пазари, вклучително и на САД.

Со години, САД и Русија упатуваат злобни обвинувања за интересите во енергетскиот сектор во Европа. Еден пример е Северен тек 2 – за САД и некои западни аналитичари, овој проект беше пример за геополитичките аспирации на Москва. Русија и Германија до последно ја бранеа економската основа на гасоводот. На крајот, поради војната во Украина, Берлин го прекина процесот на сертификација на Северен тек 2, кој технолошки е подготвен да биде пуштен во употреба.